Comanda de xocolata i aprenent . Any 1744
La xocolata és un element bàsic
pel món de la pastisseria. A Cardona només ens queda una pastisseria artesana i de qualitat“ Montserrat”, que fins
fa poc competia amb Cal Climens que farà un any aproximadament
va tancar portes després de més d'un centenar d'anys endolcint la nostra vila.
Cada poble té una tradició pastissera que el caracteritza , i dintre de cada vila, és el pastisser qui marca la diferència de la resta.
L'any 1829 a Cardona, trobem com a guanyador de la subhasta per a obtenir l'arrendament del forn Subirà,( actual forn de la munició, conservat en part i habilitat com a Bar situat al carrer Rodes), durant un any a en Joan Castel de nació francés i pastisser i flaquer resident a la vila de Cardona.
El guanyador de l'encant públic per a la gestió d'aquesta activitat es conserva en una escriptura notarial del protocol del notari reial Josep Gravoleda i Góncer, avui custodiat a l' Arxiu Comarcal del Berguedà.
El fet de ser un francés resident a Cardona i que es presenta no nomès com a flaquer sinó també com a pastisser, permet pensar que podia haver introduït mètodes d'elaboració de pastissos provinents del seu país d'origen i dotar a la pastisseria cardonina d'elements distintius respecte de la dels altres pobles propers.
Tornant a la xocolata, motiu d'aquest article, de la passió cardonina per aquest dolç en trobem el rastre en els testaments de persones que gaudien de bona economia en el que detallen la tinença d'una o diverses xocolateres.
Cada poble té una tradició pastissera que el caracteritza , i dintre de cada vila, és el pastisser qui marca la diferència de la resta.
L'any 1829 a Cardona, trobem com a guanyador de la subhasta per a obtenir l'arrendament del forn Subirà,( actual forn de la munició, conservat en part i habilitat com a Bar situat al carrer Rodes), durant un any a en Joan Castel de nació francés i pastisser i flaquer resident a la vila de Cardona.
El guanyador de l'encant públic per a la gestió d'aquesta activitat es conserva en una escriptura notarial del protocol del notari reial Josep Gravoleda i Góncer, avui custodiat a l' Arxiu Comarcal del Berguedà.
El fet de ser un francés resident a Cardona i que es presenta no nomès com a flaquer sinó també com a pastisser, permet pensar que podia haver introduït mètodes d'elaboració de pastissos provinents del seu país d'origen i dotar a la pastisseria cardonina d'elements distintius respecte de la dels altres pobles propers.
Tornant a la xocolata, motiu d'aquest article, de la passió cardonina per aquest dolç en trobem el rastre en els testaments de persones que gaudien de bona economia en el que detallen la tinença d'una o diverses xocolateres.
A l’ Arxiu Històric de Cardona es
conserva una carta en la que es fa l’encàrrec de comprar xocolata que li lliurarà en Josep Torres i “és de tota
satisfacció" i estava previnguda per un monjo de Montserrat i "és com demanes, molt
cacau amb poc sucre” També li demana que li faci baixar a Barcelona en breu, un
aprenent. La carta està datada el 9 d’octubre de 1744 i la correspondència és entre
Segimon Cabanas i Agustí Cabanas, nebot i oncle
D. Segimon rebo la sua de 29 del passat y vist son contingut dich en resposta que lo donador qui es Joseph Thorres te entregara 30 # xocolate la que es de tota satisfacció y estava previnguda un monjo de Monserrat y es com demanas molt cacau ab poch sucre y tot de confiança que desuspitadament sen pot fer qualsevol regalo, son valor es a 12 (sous?) L a cobrança la deixo a ton carrech. En quant lo aprenent tot lo quem dius me esta molt be sols solisito la brevetat en ferlo baixar del quen tindràs cuydado es quant se me ofereix dir sols quedo per a servirte y suplicant a Darte los M^à desta ta casa de Barcelona, 9 octubre de 1744
Son oncle Q.D.S.
D. Segimon Cabanas.
Agustí Cabanas
per satisfer una porcio de xocolate que determina lo Concell de la present vila, se entregas al Sr. Joseph Aparici per via de remuneració o regalo per satisfer a dir Sr. part dels Molts treballs y agencias auria fet per la vila com en dita poliça es de veurer quaranta quatre lliuras , setze sous--
Quadre de l'aparició de la Verge de Fàtima obsequi de Cal Climens que té una colla d'anys
Aparador de la pastisseria "Montserrat" engalanat per les festes de Nadal . Els aparadors de les pastisseries són un marc artístic que ens marquen les celebracions anuals.
Hola,
ResponEliminasabeu si a l'Arxiu Comarcal de Berga hi ha més documents del Notari Gravoleda?. Estic buscant un protocol notarial d'una compra feta davant del mencionat notari el mateix any 1744. He anat a l'arxiu i em va semblar que no hi havia res de segle XVIII perquè ho havia cremat tot un Isabelí de l'època de les guerres carlines.
Salutacions
Josep Maria Selga i Jorba jmselga@gmail.com